Wayusa hnědá drcená fermentovaná 100 g

Kód: 945413.01
Neohodnoceno
Značka: WAYUSA
186 Kč –4 %
wayusa
186 Kč –4 % 177 Kč
Na dotaz
Položka byla vyprodána…
  • tradiční forma wayusy pro přípravu krátkým povařením
  • je charakteristická jemným karamelově nasládlým aftertastem
  • bez složek způsobujících hořkost nebo trpkost
  • ze 100 g balení lze připravit 8-10 litrů wayusového čaje

Detailní informace

Detailní popis produktu

FERMENTOVANÉ DRCENÉ LISTY

Tato wayusa pochází od indiánské komunity Šuarů z jižního Ekvádoru. Pěstují ji v povodí řeky Río Zamora, jejímž původním názvem je označena - Yaya Mayu. Její ručně drcené listy prošly sušením na slunci, rozdíl v podnebí ale způsobuje odlišnou chuť než má wayusa z povodí řeky Napo. Ta je také zemitá ale její aftertaste je karamelový. Obvykle stačí povaření listové drtě po dobu 3 minut, pro silnější nálev 5 minut. Milovníci výraznějších chutí mohou bez obav nechat nálev povařit i delší dobu, tzv. přetažení a hořkost u wayusy nehrozí.

Narozdíl od své sestry cesmíny paraguayské má wayusa díky absenci hořkých složek a obsahu theobrominu mírně nasládlý aftertaste (cukr samozřejmě neobsahuje). Povzbuzující složkou je kofein, kterého obsahuje cca 90-110 mg / 2 dl, tedy o něco méně než káva. L-theanin, aminokyselina, která působí na mozkovou aktivitu uklidňujícím účinkem, způsobuje, že povzbuzující efekt wayusového nápoje je pozvolný a déle trvající.

95 % světové produkce wayusy pochází z ekvádorské Amazonie, z povodí řeky Napo. V Kičua jazyce místních lidí znamená "silný" nebo "síla".

Příprava: Do 1 l studené vody nasypte 3-5 polévkových lžic drcených listů, přiveďte k varu a nechejte povařit na mírném ohni cca 3-5 minut. Jednou převařené listy lze znovu 2-3x převařit, vždy přidejte 1-2 lžíce čerstvých listů.

 

Doplňkové parametry

Kategorie: Čaje a bylinky
Výrobce: WAYUSA
Hmotnost: 100 g
Položka byla vyprodána…

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole: