Slzovka obecná 400g
Kód: 412094.01Detailní popis produktu
Slzovka obecná (také „Jobovy slzy“) je jedno z nejdéle pěstovaných obilovin na světě. Byla základem stravy ve starém Egyptě, Palestině či Řecku. Vhodná jako přídavek do kaší, polévek, mouky a čajů.
Z hlediska tradiční čínské medicíny:
- Čistí organismus od nánosů ze živočišných potravin a tuků
- Posiluje žaludek a slezinu, odvádí z organismu přebytečnou vodu a je močopudná.
- Posiluje plíce, obzvláště při kašli a po respiračních nemocech (po virozách, chřipkách, zánětech průdušek a plic apod.).
- Má příznivý vliv na pokožku, kterou udržuje hebkou a vláčnou. Užívá se vnitřně k léčbě bradavic a při tvorbě mateřských znamének. Chrání před ekzémy, záněty kůže (lupénka, akné, růžovka, bércové vředy apod.) a zpomaluje šedivění vlasů.
- Odvar ze slzovky se považuje za velmi léčivý pro těžce nemocné pacienty, působí při žaludeční a střevní slabosti, upravuje průjmy (i chronické), váže na sebe toxiny, jež jsou produktem látkové výměny, a podporuje funkci jater.
- Zajímavé je použití proti různým druhům zhoubných nádorů; v poslední době se zjistilo, že v semenech obsažený coixenolid má skutečně kancerostatické účinky.
Doporučené dávkování: 3 lžíce vařené slzovky denně.
Odvar ze slzovky: Jedná se o nejjednodušší přípravu slzovky do podoby nápoje, který je možno podávat horký či vychladlý. Slzovku před vařením krátce opláchneme a namočíme cca na 1 hodinu do vody, na 1 šálek slzovky 15-20 šálků vody. Potom ji v té samé vodě vaříme bez pokličky 60 minut při mírném varu. A máme hotovo. Odvar si můžeme přisladit medem a pro osvěžení chuti je možno vymačkat do šálku těsně před podáváním trochu citronu. Uvařenou slzovku můžeme upravit např. jako „kubu“, či směs rozmixovat a použít jako základ pro pomazánku, prej, nákyp, smažené paličky.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.