Celková cena:
0

Pro zákazníky obchůdku U Džoudyho jsme nově zařadili do našeho sortimentu řadu zajímavých japonských čajů, originálně balených převážně po padesáti gramech. Jedná se (kromě dvou výjimek) o klasický japonský zelený čaj. Ten si v našich zemích získává čím dál větší oblibu. Pro ty, kdož toho o japonském čaji a jeho přípravě zatím příliš nevědí, jsme připravili náš krátký článek.

Green tea leaves

Čajová kultura má v Japonsku velmi dlouhé kořeny. Například první čajový rituál vznikl v Japonsku už před více než osmi tisíci lety. Pití čaje přinesli do Japonska buddhističtí mniši, kteří studovali v Číně. Znamená to, že i rostlina je původem stejná - Všechny druhy čaje jsou zpracovávány z lístků jediné rostliny zvané Camellia sinensis (někdy též Thea sinensis) teda Čajovník čínský. Jedná se o stálezelený keř, jehož výška se na plantážích udržuje do výšky jednoho metru. Díky tomu se čajové lístky sklízí pohodlněji a úroda je větší. Japonské čaje mají tři základní sklizně do roka. První – přibližně v květnu (nejkvalitnější – klasická „sencha“), druhá (průměrné kvality) přibližně v červnu a třetí (nejnižší kvality) v září. Čajovníku se daří hlavně ve vyšších nadmořských výškách – je tam sice menší sklizeň, ale čaj je pak mnohem kvalitnější. Čajovníkový keř se na jednom místě pěstuje 40 až 100 let a první lístky se mohou

Číst dál...

konvička Yixing dýněKoupíte si nové čajové nádobí a nejste si jisti, jestli ho můžete okamžitě začít používat. Laik většinou tápe, co by se mělo s novou konvičkou udělat ještě před tím, než z ní zavoní první čaj. Náš článeček nebude samozřejmě o konvičkách, které mají glazuru, tam je ošetření snadné. Stačí horká voda (nepoužíváme žádné saponáty ani jiné čistící prostředky a necháváme volně doschnout). Jiné je to u hliněných a keramických konviček bez glazování. U nich je velmi důležité provést procesy, zvané "zatažení" a "začajování". Díky této operaci se odstraní pachuť hlíny, která by mohla poškodit výsledný čaj a konvička pak získá lepší vlastnosti co se týče udržování tepla a samotné životnosti.

U Džoudyho máme dobrou zkušenost se způsobem, který Vám níže popíšeme:

 

1. Vyčištění konvičky

Konvičku vypláchněte vlažnou vodou a lehce vydrhněte houbičkou nebo kartáčkem, aby se odstranily případné kousky uvolněné hlíny (nepoužívejte žádné čistící prostředky pouze vodu).

2. Propláchnutí

Konvičku po vyčištení několikrát propláchněte vlažnou vodou. a nechte samovolně vyschnout.

3. Vyvaření

Konvičku umístěte do nádoby, nejlépe hrnce, a to tak, aby bylo možno ji celou zalít. Položte ji na čistý kus látky určený pouze pro tento proces. Do nádoby nasypte hrst čaje (doporučujeme použít takový, který později budete z konvičky popíjet) a zalijte teplou vodou. Přiveďte k varu a za mírného probublávání dejte vařit cca 1 hodinu. Poté nechte konvičku v nálevu přes noc stát.

4. Závěr

Ráno konvičku vytáhněte z výluhu, opláchněte a nechte na vzduchu vyschnout. Nyní je již vaše nová konvička připravena k používání. A před samotným užíváním je dobré ještě konvičku „začajovat“. Což znamená jen to, že připravíte několik nálevů z čaje, které necháte v konvičce déle louhovat a nakonec vylijete. Tento proces není úplně nutný, ale zvýšuje to odolnost konvičky i uvnitř a materiál konvičky nasákne více čajového aroma.

A nakonec dvě rady z čajovnické praxe:

 

Občas se může na konvičce vyskytnout světlý, téměř bezbarvý povlak. Zejména pokud zvolíte variantu zatahování čajem. Nejde o nic špatného, povlak můžete snadno odstranit kartáčkem a několikerým opláchnutím ve vlažné vodě.

Při koupi si dobře konvičku prozkoumejte. Na první pohled i malá, nevinně vypadající prasklinka se může při procesu zatahování a začajování vyvinout v defekt, který by se mohl rozšířit a konvičku nenávratně poškodit. Proto je důležitá prvotní očista konvičky, při které si ji pečlivě prohlédnete a také ji provlhčíte a snížíte tak pro konvičku teplotní šok z vroucí vody.

 

 

Přejeme příjemné chvilky u misky dobrého čaje!

Vaše čajovna U Džoudyho

Číst dál...

kung_fu_setKung-fu čcha aneb čínský čajový obřad
autor článku: Petr Vrána


Názory na to, proč se čínský čajový obřad nazývá "kung-fu čcha", se liší. Termín "kung-fu"  neoznačuje pouze čínská bojová umění, nýbrž obecně znamená "mistrovství", resp. určitou "dovednost" či "zručnost", kterou člověk získá po pravidelném a dlouhodobém cvičení.

 
Číst dál...

Čajová expedice U Džoudyho: Skalní čaje z hor Wu-i

 
skalni_caje_zhor_wui_mesto_wuisan.jpg
město Wu-i-šan
v severní části provincie Fu-ťien

Hory Wu-i (Wuyishan / Wu-i-šan) se nachází u stejnojmenného města Wu-i-šan (Wuyishan), které leží nedaleko hranic s provincií Ťiang-si (Jiangxi) na jihovýchodě Číny v provincii Fu-ťien (Fujian). Čaje, jež se zde pěstují, se řadí ke druhu wu-lung (jeden ze šesti základních druhů čínského čaje charakteristický svou částečnou oxidací) a podle přísloví "v horách jsou skály, ve skalách je čaj" se nazývají "skalní".

Číst dál...

cajomirfest_plakatMeteorologové nám v týdnu před zahájením čajomíru, který se konal v sobotu 25. srpna, slibovali deštivo a nevlídno. Ale mocná energie a mystická síla Vyšehradu dokázaly nad Prahu a nad Čajomír dovést sluneční paprsky, které celé místo s drobnými přestávkami jemně zahřívaly.

Čajomír začínal již od rozednění různými rituály, ale podávání čajů započalo až úderem desáté dopolední. My jsme rozložili deku kolem osmé a pomalu se připravovali na hosty zavítavší na svátek čaje.

S přípravami jsme začli již tři dny předem. V naší pekárničce jsme napekli domácí medové sušenky s kokosem a nechali jsme je do soboty uležet, aby změkly. Do degustačních sáčků jsme hostům nachystali senchu Ooita. A nakonec jsme pečlivě vybrali čajové nádobí (japonskou konvičku, litinovou konvici, šálky...) a hlavně masivní čajové moře, kterých máme v naší čajovně hezkou řádku.

Číst dál...

casopis_joga_5_dil_


Zajímavé čtení na letní dny - seriál Čajovny U Džoudyho.

Časopis JÓGA DNES LÉTO 2/2012 je k zakoupení v kamenné prodejně U Džoudyho.
Zajímavé čtení plné zajímavostí nejen z jógových luhů a hájů v Česku, na Slovensku a ve světě.

Od 1.6.2011 putujeme společně s časopisem JÓGA DNES za čajem od jeho historie až po současnost.
Každé 3 měsíce se můžete těšit na pokračování našeho společného objevování.

Číst dál...

casopis-joga-dnes_clanek_4_u-dzoudyho_r


Zajímavé čtení na jarní dny - seriál Čajovny U Džoudyho.

Časopis JÓGA DNES JARO 1/2012 je k zakoupení v kamenné prodejně U Džoudyho.
Zajímavé čtení plné zajímavostí nejen z jógových luhů a hájů v Česku, na Slovensku a ve světě.

Od 1.6.2011 putujeme společně s časopisem JÓGA DNES za čajem od jeho historie až po současnost.
Každé 3 měsíce se můžete těšit na pokračování našeho společného objevování.

Číst dál...

casopis-joga-dnes_clanek_3_u-dzoudyho_r


Zajímavé čtení na zimní dny - seriál Čajovny U Džoudyho.

Časopis JÓGA DNES ZIMA 4/2011 je k zakoupení v kamenné prodejně U Džoudyho.
Zajímavé čtení plné zajímavostí nejen z jógových luhů a hájů v Česku, na Slovensku a ve světě.

Od 1.6.2011 putujeme společně s časopisem JÓGA DNES za čajem od jeho historie až po současnost.
Každé 3 měsíce se můžete těšit na pokračování našeho společného objevování.

Číst dál...

casopis-joga-dnes_clanek_2_u-dzoudyho_r.jpg

Zajímavé podzimní čtení - seriál Čajovny U Džoudyho

Časopis JÓGA DNES PODZIM 3/2011 je k zakoupení v kamenné prodejně U Džoudyho.
Zajímavé čtení plné zajímavostí nejen z jógových luhů a hájů v Česku, na Slovensku a ve světě.

Od 1.6.2011 putujeme společně s časopisem JÓGA DNES za čajem od jeho historie až po současnost.
Každé 3 měsíce se můžete těšit na pokračování našeho společného objevování.

Číst dál...