Celková cena:
0

Milí čajomilci,

c601370.01fti, kdož to s čajem a čajovou kulturou myslí opravdu vážně, se nebojí kupovat čajové nádobí vyšší kvality, protože je známo, že například u čajové konvičky je materiál pro kvalitu připravovaného nápoje naprostu určující. Mezi ty úplně nejkvalitnější patří samozřejmě Yixingská keramika. Její historie sahá až do období vlády dynastie Sung. Za první konvici vyrobenou z neglazované hlíny je považována čajová konvička vyrobená na počátku 16. století mnichem nedaleko Yixingu za vlády dynastie Ming. Tyto hliněné konvice si brzy získaly díky svým vlastnostem a mistrnému provedení ohlas a staly se předmětem sběratelského zájmu. Ten vedl nejen ke stále se zvyšující produkci, ale také k výrobě nádobí na zakázku - a tím k vzniku jedinečných uměleckých signovaných originálů. Nádobí zYixingské hlíny se od doby vlády dynastie Ming vyrábí dodnes - na trhu s keramikou je možné koupit nejobyčejnější továrně vyráběné kousky i historicky a umělecky cenné skvosty, jejichž cena je samozřejmě velmi, velmi vysoká.

O ceně nádobí rozhoduje nejen pečeť výrobce na dně, ale také stáří konvičky, kvalita hlíny a především dokonalost jejího provedení.

c601369.01cMezi nejvíce ceněné materiály patří červenohnědá hlína Zhu Ni, která je velmi bohatá na železo. Její zdroj byl však vyčerpán už v sedmdesátých letech minulého století a pouze hrstka hrnčířů má ještě její zásoby.

Nádobí z Yixingské hlíny se vypaluje při teplotách okolo 1100°C, tedy nižších než kamenina, a proto se někdy o těchto výrobcích mluví jako o polo-kamenině. Výrobky z "purpurové hlíny" jsou velmi odolné proti změnám teplot a vzhledem k malé vodivosti tepla dobře udržují teplotu čaje. Yixingská keramika je nasákavá a porézní, používá se spíše na neovoněné čaje, většinou typu wu-long, Pu-erh, čaje černé, ale i zelené - ale vždy jen pro jeden druh čaje, nejlépe výhradně pro jediný čaj. Póry v konvičce se totiž zatáhnou a absorbují čajové oleje a tím chuť čaje ještě umocní. Patina získaná dlouhodobým užíváním je žádaná, proto se po každém užití konvička pouze důkladně vypláchne, ale nikdy se nevymývá mechanicky a použití saponátů je naprosto tabu. Nově zakoupenou ještě nepoužitou konvičku je potřeba "připravit". O tomto procesu si můžete přečíst náš článek "Jak na novou konvičku".

 

Aktuality z čajovny